חברות יקרות,
נולדתי למשפחת מהגרים ממקסיקו, והוריי תמיד הדגישו את חשיבות ההשכלה והעצמאות. אמי הייתה הבת היחידה במשפחתה שלמדה לאוניברסיטה, למרות השתוממותו של אביה שהיא כבר מאורסת - ואין צורך בכך. אמי היוותה עבורי דוגמה של כוח נשי, ומגיל מאוד צעיר תמיד הייתה לי דעה חזקה (למרות שנשים צריכות להיות שתוקות), ותחושת שליחות לפעול למען הצדק.
לאחר האוניברסיטה, השתלבתי בהיי-טק ובגיל 34 קיבלתי את משרת הסמנכ"לית הראשונה שלי. רק כשהגעתי לתפקיד הבכיר, התחלתי לראות את עומק אי-השוויון המגדרי סביבי – בדרגות הנמוכות היו נשים ואילו בהנהלה הבכירה – גברים. התמודדתי עם הערות מגדריות כמו "מי בבית עם הילדים?" ו״התחתנת טוב״, וראיתי כמה נשים צריכות לעבוד קשה יותר עבור כל מילימטר של התקדמות. לאט לאט, הבנתי שהסביבה שלי היא מראה של החברה כולה, ולא רעה חולה נקודתית, והצורך לפעול למען שינוי בער בי.
כשהממשלה הנוכחית נכנסה לתפקיד וקראתי את ההסכמים הקואליציוניים, הבנתי שמצב הנשים בישראל עומד להחמיר. בפברואר 2023, הוצאתי את הילדים מבית הספר ונסענו יחד לכנסת להפגין. זה
היה היום שבו החלטתי לנקוט עמדה בצורה ציבורית יותר ולא להסתפק בדאגה לנשים שבסביבתי המקצועית.
הצטרפתי ל"בונות אלטרנטיבה" והובלתי את מיצגי השפחות בחיפה. תוך שבועות ספורים לקחתי אחריות על כל פעילות בונות אלטרנטיבה במרחב הצפון. בשיאה של המחאה, היו לנו 40 נשים מובילות בצפון ופעילות בלתי פוסקת של מחאה. כשפרצה המלחמה ב-7.10, הבנו שהפעילות שלנו חייבת לעבור ממצב של מחאה לסיוע. בשבועיים הראשונים של המלחמה, נרתמנו יחד עם כל ארגוני המחאה לפעילות סיוע בחמ״לים. אך במהרה הבנו שהמאמצים צריכים להיות ממוקדים יותר. נשים נפגעות יותר בזמן משברים, ואין קשב ציבורי לשיח המגדרי.
הקמנו את תחום בונות כלכלה כדי לסייע לנשים עצמאיות בהתמודדות כלכלית, במיוחד בזמן המלחמה. במסגרת תכנית ״נבחרת בונות כלכלה״, הזמנו 50 עסקים בבעלות נשית, לקבל מאתנו אתר אינטרנט, הרצאות מקצועיות, ותמיכה של קהילה של עמיתות וחברות.
תכנית נוספת בשיתוף עיריית ת״א יפו (הרשות לשוויון וחוסן מגדרי, בית מרים, והמשלמה ליפו), יצאה לדרך בתחילת החודש, עם פוקוס על נשים בעלות עסקים ביפו.
אנחנו כאן כדי להזכיר לכולן שהן לא לבד. יש לנו כוח אדיר לשנות את המציאות. נמשיך לפעול יחד, גם בזירה הכלכלית, כדי להשפיע ולהוביל לשינוי אמיתי.
זוהי הזדמנות להודות מעומק הלב לצוות בונות כלכלה: שיא נהון, לירן בראל דשא, ליאור רותם גורדון ודורין אינטרשטיין; ולשותפות ולשותפים שלנו: לינק19, חברת וויקס, סטודיו אנזלביץ׳, עירית ת״א יפו (הרשות לשוויון וחוסן מגדרי, בית מרים, והמשלמה ליפו) ואביטל שוץ.
שלכן,
חן מנדלסון אדרקה
Comments