לא רק "מפיקה" או "צלם": הגיע הזמן לשנות את השפה – וגם את המציאות
- Omer Steinmetz Haskel
- 3 באפר׳
- זמן קריאה 2 דקות

בשלב מסוים פשוט הפקתי מזה סרטון. כמות הפעמים שאני נכנסת למודעות דרושים כדי לשנות בהן את הפניה לשפה מאוזנת מגדרית מגיעה לדעתי לעשרות אלפים. מ 70,000 המודעות שעלו בתעשיה, אני חייבת לציין שלפחות חצי דרשו איזון.
התופעה הזו מצליחה לעצבן שוב ושוב – שימוש עקבי במונחים מגדריים, כאלה שמשקפים עולם ישן שלא תואם את רוח הזמן. מפיקה. במאי. עורך. עוזרת במאי. צלם. מזכירת מערכת. תקציבאית. מנהל קריאייטיב. כשאנחנו אומרים במאי, אנחנו לא מדמיינים במאית. וכשמחפשים מפיקה – כמה גברים בכלל מגישים מועמדות?
אולי נדמה שמדובר בפרטים קטנים, ניסוח, הרגל. אבל בדיוק כאן מתחילה ההשפעה. המילים שאנחנו משתמשים בהן הן לא ניטרליות – הן מעצבות תפיסות, הן כולאות תודעה, והן עלולות לחסום את מי שלא "מרגישה" שמודעה כזו נכתבה גם בשבילה.
מחקר של HP הראה שנשים נוטות להגיש מועמדות למשרות רק כאשר הן עומדות ב-100% מהדרישות, בעוד שגברים עושים זאת גם כאשר הם עומדים ב-60% מהן. מחקר נוסף שבחן את הסיבות להתנהגות זו פורסם ב-Harvard Business Review בשנת 2014. המחקר מצא כי הסיבה העיקרית לכך שנשים נמנעות מהגשת מועמדות היא תפיסתן שהן חייבות לעמוד בכל הדרישות כדי להיחשב למועמדות ראויות, ולא בהכרח בשל חוסר ביטחון עצמי. (תודה ענבל אורפז)
בנוסף, מחקר של לינקדאין משנת 2018 מצא שנשים מגישות פחות מועמדויות למשרות בהשוואה לגברים, ופונות פחות לקבלת המלצות ממכרים העובדים בחברה מסוימת. נתונים אלו מדגישים את הצורך בשינוי תפיסתי הן בקרב מועמדות והן בקרב מעסיקים, כדי לעודד הגשת מועמדויות גם כאשר לא כל הדרישות מתקיימות.
תעשיית המדיה אמנם אוהבת לראות את עצמה כמתקדמת, פתוחה וחופשית, אבל הפער בין הדימוי למציאות בשטח – עדיין גדול. אחת הדרכים לצמצם את הפער הזה היא התחייבות פשוטה: כתיבת מודעות דרושים בשפה מאוזנת מגדרית. לא במאי, אלא "דרוש.ה במאי.ת" – או אפילו טוב מזה: "לפרויקט חדש דרוש.ה יוצר.ת עם חזון".
אם את קוראת את זה, ואת שייכת למחלקת הגיוס בארגון, או בעלת השפעה עליה, אני קוראת לך לשמור במודעות את העובדה שאת לא רק מפרסמת מודעות דרושים, אלא קובעת מציאות בשטח. חשוב שתזכרי לעשות זאת נכון: בשפה שפותחת דלתות במקום לסגור אותן. שפה שמקדמת שוויון במקום לשמר היררכיות ישנות.
כי הדרך לעתיד שוויוני עוברת בפרטים הקטנים – אבל ההשפעה שלו? עצומה.
הפוסט נכתב על ידי גלי מאירי, ממייסדות עמותת בונות אלטרנטיבה, יזמת, מייסדת אתר תעשיה וכנסי הכל מבינה.
Comments